Gratulerer med dagen, Molde HK fyller 60 år i dag! I ei tid med nye og annerledes utfordringer, og begrensede muligheter til storstilte feiringer, kan vi naturligvis likevel tillate oss en liten MHK-historietime fra de første årene.
For ordens skyld: Artikkelforfatteren er sønn av klubbens stifter/første formann, men det tar forhåpentlig ikke oppmerksomheten bort fra innholdet.
Begynnelsen
20. januar 1961, altså: Etter ei tids forberedelser tok Jan Indbjør og de daværende «håndballjentan» farvel med Sportsklubben Olymp, som ellers hadde både friidrett og fotball på programmet, for å starte spesialklubben Molde Håndballklubb.
På stiftelsesmøtet i «Idrettsbrakka» ved tidligere Molde stadion ble følgende valgt til det aller første styret: Jan Indbjør (formann), Ole Hollingen (nestformann), Karen Fladset (sekretær), Sissel Røbekk (kasserer), Anne Britt Indbjør (styremedlem), Ingeborg Abrahamsen og Grethe Kristiansen (varamedlemmer), Agnes Nerland (oppmann senior) og Anne Sekkeseter (oppmann junior).
Det ble vedtatt at rød bluse og sort bukse skulle være klubbens draktfarger, og spillerne sydde spillerdraktene sine selv!
Medlemskontingenten ble fastsatt til 3 kroner for de under 16 år og 6 kroner for de over 16 år!
(se kopier av møtereferatet fra stiftelsesmøtet lengre nede i artikkelen)
Mens de ventet på innendørshall
Dette var ni år før Idrettens Hus sto ferdig og byens første innendørshall med håndballbanemål kunne tas i bruk. Imens foregikk innendørstreningene i gymsalen på Molde gymnas, men også i den egentlig rivningsklare Utstillingshallen (Silver Fox Hall) nord for nåværende Aker stadion. Der ble det snekret håndballmål for treningsbruk og gulvet kostet reint for glassbiter og støv. Kaldt var det også.
Vant junior-NM
Men det hindret ikke den ferske håndballklubben i å markere seg i nasjonal sammenheng tidlig. Halvannet år etter klubbstiftelsen, nærmere bestemt helga 13. og 14. oktober 1962, gikk de lovende håndballjentene i den ferske klubben helt til topps i junior-NM i Nordstrandshallen i Oslo!
Legg merke til tallene (scoringene kom ikke så tett som nå), når vi refererer kampresultatene fra de innledende kampene: 5 – 3 over Fossum, 3 – 2 over Greipstad og 6 – 2 over Stange. Disse seirene førte laget fram til finale mot Brandval. Der sto det 3 – 3 etter ordinær tid, men etter ekstraomgangene vant MHK 6 – 4!
RBs utsendte lot seg begeistre
Romsdals Budstikke var til stede med en medarbeider (seinere redaktør Thor Bjarne Bore?) i hallen, og lot seg tydelig fange av spenningen. Rundt førti år før RB kunne gi raske nyheter i nettavis, kom referatet fra NM-bragden i mandagens papiravis:
”Kampen begynte litt famlende, spillet var preget av begge lags nervøsitet… I en periode var det rene stormen rundt Brandval-målet, knallharde skudd traff i eller like utenfor stengene – inn ville ballen imidlertid ikke…
Etter pause gikk Brandval opp til 3 – 1 da det bare var to minutter igjen av kampen og vi på tribunene resignerte. Det gjorde imidlertid ikke jentene ute på banen, og Karen (Fladset) reduserte til 2 – 3. Men det var ikke nok, og sekundviseren nærmet seg stygt full tid. Da – 10 sekunder før slutt, får Anne Sekkeseter ballen, og før vi får sukk for oss ligger den i nettet. HEIA MOLDE, HEIA MOL – , stemmene sprekker fullstendig…
I ekstraomgangene legges taktikken litt om. Karen spiller fremskutt centerhalf og skal prøve å bryte angrepene til Brandval. Hun lykkes helt, i et nytt overdådig soloraid skaffer hun MFK (MHK var ikke helt innarbeidet ennå!) ledelsen 4 – 3. Brandval utligner, men nå vil Moldejentene vinne. De kjemper og de spiller seg frem til den ene sjansen etter den andre. Med et praktskudd øker Anne til 5 – 4, og jubelen vil ingen ende ta da Karen sikrer seieren med 6 – 4.”
”Hadde du ventet dette, spurte vi Jan Indbjør etterpå? – Absolutt ikke. Håpte gjorde vi selvsagt, og vi visste at med klaff kunne vi kanskje komme til finalen. Men dette overstrålte alle våre forventninger
– Har du et ønske, uten at vi vil garantere oppfyllelsen? – Innendørshall i Molde!”
Første landslagsspiller
Karen Fladset ble for øvrig klubbens første landslagsspiller, som 17-åring. Hun står bokført med 86 landskamper – de fleste som spiller for Oslo-klubben Vestar, der hun også fikk med seg to cupmesterskap og åtte seriemesterskap i tillegg til to semifinaler i europacupen. Hun var dessuten toppscorer i fire sesonger og landslagstrener i perioden 1982 – 84.
I 1964 spilte MHK-laget to trenings-/oppvisningskamper mot det norske landslaget på gresset på Molde stadion (MHK tapte 6 – 15 og 4 – 10).
Da var Karen fortsatt MHK-spiller, og da var også Anne Sekkeseter og Wenche Frogn landslagsspillere i MHK-drakt. Sistnevnte var turnuslege på Molde sjukehus under MHK-perioden og seinere hadde hun for øvrig flere ministerposter i regjeringer på 1980-tallet.
Hjemmekamper i Kristiansund
Klubben vokste og antall lag økte fram mot 1970, da Idrettens Hus sto klart og stimulerte ytterligere til håndballinteressen i byen. Da var også gutte- og herrehåndballen i gang for fullt. Seniorlagene våre både på kvinne- og herresida kom med i de midtnorske seriespillene, og spilte hjemmekampene i Kristiansund – mens vi ventet på vår egen hjemmebane.
MHK-historien videre, både de femti årene som ikke er tatt med her og mange tiår som kommer, er verdt å ta vare på. Forhåpentlig var dette tilbakeblikket på det første tiåret interessant både for unge og eldre MHK-venner.
Jubileumsgave til jente- og guttespillerne
I moderklubben Molde Håndballklubb, som etter at Molde HK Elite så dagens lys (2015) som regel blir omtalt som Molde HK Bredde, markeres 60-årsjubileet med en gave til alle spillerne og deres støtteapparat i de aldersbestemte klassene: Ei rød (naturligvis) hettejakke.
- Dette har vi fått til som et spleiselag med hovedsponsorene våre – Sparebanken Møre, Istad, Varig, ts-group, Umbro og Sport1. På grunn av Corona-situasjonen har det vært noe forsinkelse, men jakkene skal være klare for utdeling om kort tid, forteller klubbleder Tom Arne Utnes.